Et kosttilskud, som har fået rigtigt meget opmærksomhed over de senere år, er chiafrø. Men hvad er chiafrø, og hvorfor er det så godt et kosttilskud? Jeg dyrker selv en del airtrack-træning. En airtrack er en form for oppustelig gymnastikmåtte, og det kræver ret meget energi at bruge en sådan i længere tid. Så for at få mest muligt ud af min træning, tager jeg gerne et tilskud af chiafrø og Nutrilett et par timer, inden jeg skal op på airtracken. Det giver lige det energiboost, som jeg har behov for. Mange vælger også at benytte chiafrø som en form for kosttilskud, på grund af de mange gode fordele der ved dette produkt. Efter træningen tager jeg gerne ekstra kosttilskud som kreatin og protein.
Hvis vi ser på, hvorfra disse frø stammer, så er chiafrø kort og godt frøene fra chiaplanten, som er en del af mintfamilien. Den vokser naturligt hovedsageligt i Guatemala og Mexico. Her har man gennem flere tusinde år anvendt disse frø som en del af kosten. Der er gjort fund helt tilbage til aztekerne, som tyder på, at chiafrø har været en vigtig afgrøde for dem. I dag benyttes chiaplanten stadig i stor stil i mange af de sydamerikanske lande.
Fordele ved brugen af chiafrø
Indeholder masser af kostfibre
30 gram chiafrø indeholder omkring 12 gram kostfibre. Det er betydeligt mere end i de fleste former for grovbrød, som vi spiser herhjemme. Som vi alle ved, er fibre godt for ens fordøjelse, og med et så højt indhold af kostfibre skal der ikke mange af disse frø til for at nå den anbefalede daglige indtagelse for voksne. Så har man problemer med sin fordøjelse, kunne chiafrøene måske være en løsning.
Masser af proteiner i chiafrø
Hvad mange måske ikke ved, er at chiafrøene også kan være en god kilde til protein. Faktisk indeholder en portion på 30 gram hele 4,4 gram protein, hvilket er temmelig højt for planteprodukter. Så drikker man ikke mælk eller spiser kød, kan disse være en god kilde til at få lidt ekstra protein ind.
Kalcium til tænder og knogler
Drikker man ikke mælk, kan chiafrø også være en god kilde til kalcium. En portion af disse dækker faktisk 18 procent af den anbefalede daglige indtagelse af kalcium for voksne. Dermed kan de være med til at styrke både tænder og knogler samt forebygge sygdomme som knogleskørhed.
En god kilde til omega-3
Vi danskere spiser alt for lidt fisk og går dermed glip af en af de største kilder til omega-3 fedt. Også her kan et dagligt tilskud af chiafrø være med til at dække vores behov for disse essentielle fedtsyrer. Faktisk er chiafrø fyldt med omega-3 fedtsyrer, endnu flere end hørfrø, som mange ellers benytter som en kilde til omega-3. Da jeg ikke selv er så glad for fisk, bliver en stor del af mit omega-3 behov netop dækket af chiafrø.
Indeholder også mangan
Et af de mindre kendte næringsstoffer, mangan, er også en del af disse populære frø. Mangan er, sammen med kalcium og magnesium, med til at give stærke knogler, men også til at hjælpe kroppen med at omsætte andre næringsstoffer som f.eks. thiamin og biotin. Faktisk kan du med en enkelt portion få op til 30% af det mangan, som kroppen behøver dagligt. Mangan finder man bl.a. også i hvedekim, jordnødder, ost, fisk og kartofler.
Brug for mere fosfor
Et andet mineral, som er godt for tænder og knogler, er fosfor. Chiafrø indeholder masser af fosfor, som også hjælper kroppen med at syntetisere protein til celle- og vævsvækst og reparation. Derfor kan fosfor være et godt tilskud til dem, som dyrker fitness, crossfit eller bodybuilding. Desværre ser mange inden for især disse motionsformer lidt ned på de såkaldt “helseprodukter”.
Stabiliserer dit blodsukker
Da energien i chiafrø frigives langsomt, kan de være med til at holde dit blodsukker stabilt, hvilket kan være gavnligt for f.eks. folk med PCO, sukkersyge eller anden form for insulinresistens.
Opnå større mæthed
Et andet stof, som man finder i chiafrøene, er tryptofan. Tryptofan er en ikke så kendt aminosyre, som er med til at regulere appetitten, din søvn og dit humør. Endnu en god grund til at overveje et dagligt tilskud af dette produkt.
Brug af chiafrø i madlavning
Chiafrø er utroligt alsidige og kan nemt integreres i mange forskellige retter. De kan drysses over morgenmadsprodukter, yoghurt eller salater for at tilføje en ekstra næringsboost. Når de blandes med væske, danner de en geléagtig konsistens, hvilket gør dem perfekte til at lave chia-pudding eller som en vegansk erstatning for æg i bagværk. Derudover kan chiafrø tilsættes smoothies for at øge fiberindholdet og gøre dem mere mættende. På grund af deres milde smag kan de bruges i både søde og salte retter uden at ændre smagsprofilen væsentligt.
Hjælper med vægttab og energiboost
Chiafrø kan også være en effektiv del af en vægttabsstrategi. Deres høje indhold af fibre og protein kan hjælpe med at øge mæthedsfornemmelsen, hvilket kan reducere det samlede kalorieindtag. Derudover kan chiafrøenes evne til at stabilisere blodsukkeret hjælpe med at forhindre energidips, som ofte fører til overspisning. Ved at inkludere chiafrø i din kost kan du opleve en vedvarende energifrigivelse, der hjælper dig med at holde energiniveauet højt gennem dagen, hvilket er ideelt for dem, der deltager i højintensiv træning eller har en travl hverdag.
Som du kan se, kan du ved at benytte et dagligt tilskud af disse små mørke frø opnå større sundhed og også benytte dem til at få en stærkere og mere fit krop, især hvis du ikke hører til dem, som spiser meget varieret og har helt styr på kosten. Så hvad enten du skal bruge et par timer på airtracks, løbe en marathon eller bare ikke har nok energi i hverdagen, så kunne en håndfuld af disse frø måske være løsningen. Glemte jeg at sige, at de faktisk også smager ganske fint og du kan købe billig chiafrø online?
Thomas har flere års erfaring inden for fitness og træning. Han brænder for at hjælpe andre med at opnå deres sundhedsmål gennem effektiv træning og korrekt brug af kosttilskud. På bloggen deler Thomas sine bedste råd, tips og personlige erfaringer for at inspirere og motivere læserne til en sundere livsstil.